Saturday

Hvor henter man inspirasjonen fra?

Dette blir jeg ofte spurt om, både som kunstner og i min undervisning. Mange tror det er en hemmelig mystisk knapp eller kansje rødvin...


Inspirert av foto fra tapperommet i SFMOMA - San Francisco
(foto DMPrzedpelska)
Myten om kunstneren og drikking er fortsatt der, men ytre stimuli er bare en del av bildet. En nylig undersøkelse i New York Times (NYT)  "where does inspiration come from", konkluderte med:

1. Arbeid
       2. Frustrasjon
3. Gjenta

Mange forskjellig kunstere ble intervjuet og felles for alle var "prøv igjen". Ellers som Matisse sier, "ikke vent på inspirasjonen, den kommer mens du jobber."

Eller gå en tur, rydde arbeidsbordet, lage en liste, se en utstilling, men ikke åpne den rødvinsflasken!
"Når inspirasjonen uteblir, så går jeg og møter den", Sigmund Freud.

Ha en fin helg, 1. advent, mange utstillinger og julemarkeder. Gå ut og møt inspirasjonen!

Opprinnelig utsnitt av trapperommet - SFMOMA
(foto DMPrzedpelska)

 

Sunday

Nybegynner - malekurs

Den nye Cezanne
Hvor lenge er man nybegynner før man er begynner og når blir man viderekommen? For ikke å snakke om erfaren maler og kunstner! For de som har tatt den formelle kunstveien med høyskole og/eller akademi er svaret egentlig gitt. Men erfaren er man vel først med et par utstillinger bak seg?? 
Men for mange andre, og meg selv inkludert, så er det mange andre veier frem til å kalle seg erfaren kunstmaler. Forutsetningen er at man "gjør" det, ikke bare "tenker" det. Jeg fant dette utsagnet på en bodybuilding site "It doesn`t matter how many years you have been working out, if you have not added much muscle mass and are relatively weak, you are a beginner". 

Med andre ord skal man komme seg videre og se fremskritt, må det vedlikeholdes og utvikles. Ser vi på noen av de store kunstnere gjennom tidene, er det vanskelig å tenke seg at også Rembrandt, Cezanne, Munch og Per Kirkeby har vært nybegynnere. Men alle startet fra scratch! 

Det fins mye informasjon på internett for nybegynnere, blant annet her about.com painting,  men kanskje et kurs for nybegynnere der du kan både spørre og prøve ut det du lurer på, være en god start.
Velkommen til høstens Malekurs - vi starter fra scratch 27. og 28. oktober 2012.

Monday

Vernissage hos Bjørn Bendigtsen - Larkollen

Vernissage hos Bjørn med maleriet "Albir"   
 
Sommeren på hell, men for en flott dag! Fredag 24. august åpnet Bjørn og Ragnhild hagen sin for en privatvisning av Bjørns malerier. Naboer, venner og jeg var invitert til å se på arbeidene som for det meste var gjort her i Larkollen i år. Enkelte var kanskje begått andre steder og fra en tidligere tidspunkt?  Jeg så ihvertfall en utvikling.



Bjørn har jeg hatt gleden av å ha som deltaker på mine malekurs i 3 somre og jeg har vært i La Nucia med hans malegruppe. Og det har skjedd noe i denne perioden. Han er blitt tøffere og gått opp noen størrelser - pensler og lerret - og dette har gitt nye muligheter og uttrykk.

Bjørns realistiske naturskildringer fra barndommens mektige fjell i Lofoten, hans jaktmarker i fjellet og fra feriestedet i Spania har også abstrakte tilløp i måten fargene og stemningen sprenger noen grenser. Han lar seg også inspirere av blant annet Wolf Kahn.

Neste år må flere få gleden av å se hva denne mannen holder på med! Hogger i stein gjør han også!

Og takk til Ragnhild for en hyggelig vernissage, kvinnen bakom...

 
Ragnhild og Lucita  
 

Tuesday

Sommerens malekurs 2012 - LANDSKAP uten grenser - uten kart.

Tett på, langt unna.

Det vil alltids være ulike innfallsvinkler og ulike nivåer i en gruppe elever. Fordelen med dette er at alle fra nybegynnere/erfarne, de som trekkes til det abstrakte så vel som representativt maleri har ulike ting å hente ut og tilføre kurset. Og slik var det også i sommer.

Alle tok utgangspunkt i naturen, fra de små intime rom i mors hage til det "åpne" landskapet i bukta ved Støtvig - horisonten, fyret eller sand og skjell.  Noen undersøkte bestemors hage og det indre landskapet og en annen tok for seg utsikten fra barndommens soverom. Med andre ord, rom for så mange tolkninger. 

Joanna i Marys hage 

Uken startet med en oppvarmingsøvelse for å få igang hode, hånd og hjerte samspillet. Finne fram til spor og uttrykk som sier noe om følelser og utvikle det visuelle språket.  Et bilde består av mange spor og det er hånden som setter disse sporene. For å forstå sporene, må vi verdsette håndens bevegelser og det individuelle uttrykket vi alle har.




Ellers forsvant dagene med både de store og de små arbeider. Noen fordypet seg i fargelære, studerte andre kunstneres uttrykk mens andre hadde et bestemt tema som det skulle arbeides med.  

Alt i alt en intensiv uke med mange inntrykk, uttrykk og erfaringer. 
Takk for i sommer og velkommen igjen.

Friday

Sommerens malekurs 16. - 20. juli 2012.   2 plasser igjen!

Sommerens kurs "LANDSKAP" -  uten begrensning og uten kart, går av stabelen i nybygget til Støtvigenga barnehage, lyse og fine rom med vinduer mot nord som jo er det beste malelyset!
Tett mot skogen og kort vei til sjøen, her er det mye å bli inspirert av.

Velkommen til en intens uke med mye inspirasjon og maleglede. For mer informasjon og påmelding ring 48142816 eller send en mail til malekurs@larkollen.no. Les også bloggposten under.

Saturday

Malekurs sommer 2012 - LANDSKAP uten kart.

Det har vært en litt for lang og ustabil vinter, men weekend-kursene var absolutt hyggelige lyspunkter. Nå blomstrer omsider påskeliljene i hagen min og jeg planlegger sommerens malekurs.

Uke 29, Larkolluka, fra mandag 16. til fredag 20. juli. 
LANDSKAP - uten kart.


Ribbon Tree at West Dean Gardens - 62 x 46 - october 2011
mixed media on Arches  -  DMPrzedpelska.  

Sjøen, stranda, himmelen og landskapet rundt oss blir vår kilde til inspirasjon, mange innfallsvinkler uten grensesetting og uten kart.
Ihvertfall 1 dag ute i åpent landskap og tilbake i studioen tolker vi inntrykkene, lys, luft, lukt - sjø og tang! Dere oppfordres til nytenkning og ekspressive uttrykk.  Mer eller mindre figurativt/abstrakt - eller landskap i overført betydning.
Passer for de som har en del erfaring og vil male mye, men vi vil likevel bruke litt tid på teori og noen øvelser for å åpne opp og sette i gang kreativiteten.  Ring, eller sende meg en mail malekurs@larkollen.no for påmelding eller hvis du lurer på noe.  Se ellers kursinformasjonen for "Landskap uten kart - sommerens malekurs 2012.

Friday

Stilleben - Malekurs 21. og 22. april

Stilleben er en stilart som gjenspeiler en samling objekter - objekter beveger seg ikke - altså "Stille Liv". Epler, pærer og døde fasaner?  Vi kan vel alle se for oss de klassiske stilleben fra 1600 tallet, men mye har skjedd siden det.

Turkey Pie - Pieter Claesz 1647 - Rijks Museum Amsterdam

I dag males stilleben på så mange måter, alt fra klassisk, cubisme, pop art og tilbake til realisme.  Felles for de fleste tidsepoker og stilarter er behovet for å si noe om gjenstandenes form, farge og plassering i et rom.

Three machines - Wayne Thiebaud (1963)  - de Young/SF
Stilleben malekurset 21. og 22. april skal se på hvordan vi gjør dette. Å male det realistiske, men samtidig gi din personlig tolkning. Ikke mal hva du vet, men det du ser og føler. Kurset egner seg for de med noe erfaring, eller de som vil kaste seg ut i det. Velkommen!

En nederlandsk kunstner som går i mestrenes fotspor, Jos van Riswick har en fin blogg som viser prosessen.
Vil du lese mer om Stilleben så er det mye bra Stilleben på Wikipedia og her er en YouTube med Morandi

Monday

Påskeferie og tid for tegning.

... og male litt og besøke Tendenser 2012 som åpner på Galler F15 og +++ . Med utsikten til noen fridager er forventningene på topp om alt jeg skal rekke.  
Field Lily, Ruskin 1870 - Ashmolean Museum, Oxford
Men dersom hagemøblene ikke blir rengjorte så skal jeg ihvertfall finne tid til å tegne.  Det er så enkelt, krever lite forberedelser og nesten ikke opprydding. Finne seg en krok, inne eller helst ute og se seg rundt. Alt kan tegnes, til og med hagemøbler... Er du litt usikker på hvordan komme i gang så er det mye informasjon på nettet, blant annet  "Making a Mark"  og flere nettbaserte kurs som kan hjelpe deg i gang. Eller hente litt inspirasjon her fra UrbanSketchers.

Ellers anbefaler jeg alltids Betty Edwards "Drawing on the right side of the Brain",. En utmerket bok for voksne som ikke har løftet en blyant siden barndommen. Og i slutten av måneden kommer den "absolutte" siste utgaven. Først publisert i 1979 og oppdatert hvert 10. år og vært en bestselgende tegnebok i over 30 år.

Og skulle noen ha lyst på en tegnemaraton så kikk her, Sketch Crawl 21. april 2012.
God påske!

Thursday

"Vi begynner fra scratch" - 24. og 25. mars 2012

Dette kurset tar sikte på å utvikle dine evner og øke din kunnskap om maleri og kunst. Vi skal se på de forskjellige elementer et bilde består av og hvordan bruke de, hvilke verktøy og materialer som fins (!) og så skal vi hive oss ut i det! Gjennom teori og utprøving, spørsmål og samtale, vil du etter denne helgen ha en mye større "verktøykasse" og ikke minst tillit til å male bilder. Enten du er nybegynner eller trenger å få tilbakemelding på din kunnskap, så blir dette en intens og lærerik helg.  Ring meg på 48142816 eller send mail til malekurs@larkollen.no så kan vi ta det derfra. Du kan lese mer om vårens malekurs 2012 og litt om farger og utstyr i en tidligere post her "komme i gang"  . Håper vi ses!

Tegning - det starter med streken

Tegning ligger til grunn for det meste uansett stilen eller media. Og kan du skrive, kan du tegne! Er du trygg når du tegner vil dette føre til et mer personlig uttrykk i bildende dine. Vi går gjennom livet vårt og oppfordres til å være rasjonell hele tiden. Skal vi lære å tegne må vi slippe tak i den rasjonelle delen og få tak på sansingen.  Men dette tar tid og ikke noe vi kan skru på uten videre. Den følsomme delen av hjernen må komme på banen. Går hånden for fort frem, blir det ofte mekanisk, slik man tror det skal være, ikke slik det faktisk er. Her må vi trene på å se!


Altfor mange er fokusert på "talent". Tegning er noe vi utvikler - ikke noe knapp man trykker på - og som pianisten - øvelse over tid gir erfaring, forståelse og kunnskap - og du tegner mer tillitsfullt.

Tegnekurset "Streken og uttrykk" 4. og 5. februar tok sikte på å gjenoppdage gleden av å tegne. Vi så på flere måter å sette spor, bygge form, bevegelse og finne frem til vår personlige håndskrift. Et viktig element i det å tegne er å velge det materialet og redskap som best uttrykker og får frem ideen din. Vi så på og undersøkte forskjellige papirkvaliteter, kull, pasteller, kritt og blyanter.

Sunday

GODT Nytt År - nye ambisjoner i 2012.

Fra serien "Spansk Flora"  - Sissel Øverlie 2011.
Godt å komme i gang igjen og klare for nye impulser? Å lage spesifikke mål kun fordi jeg har fått ny kalender er ikke helt greia mi, men det er klart et nytt år gir rom for refleksjon. Istedenfor "slutt å røyke, begynn å trimme", passer det med noe mer filosofiske (?) ambisjoner. Det første jeg tenker på er min kjære venninne Sissel som døde like før jul. Det hun fikk til det siste året hun levde står det respekt av - hun LEVDE!  Var med på det meste og av det kunstneriske slaget holdt hun seperatutstilling i mars, maletur til Spania i mai og noe av det siste var deltakelse på Nordberg LIONS juleutstilling.

Men det aller viktigste jeg skal holde fast ved fra vårt vennskap er hennes enorme positivitet og godhet - "not a critical bone in her body".  Så prinsipp # 1- Lev som Sissel - bli et bedre menneske - lære - dele - gjøre!

Fra serien "Spansk Flora" - Sissel Øverlie 2011.
Fra serien "Spansk Flora" - Sissel Øverlie 2011.