Saturday

... komme i gang

For mange nybegynnere kan det være ganske forvirrende hvordan komme i gang. Noen har fått litt maleutstyr i presang mens andre har snust vel og lenge på utvalget i forskjellige male og hobbybutikker. Utvalget preges nok av hvor i landet man befinner seg. Med flere nettbutikker, både norske og utenlandske, øker utvalget enormt og kanskje blir dilemmaet desto større!

I første omgang gjelder det å skaffe seg utstyr og materialer som du kan eksprimentere med. Jeg pleier å si kjøp så dyrt (dvs kvalitet) du har råd til, men ikke så dyrt at det hemmer deg å utforske.

Billig utstyr er billig av en grunn, og spesielt med maling slår dette ut. Maling består grovt sett av pigment og bindemiddel (akryl). De som er verdt noe har høy pigmentfaktor (andel/kvalitet). Billige sorter har i tillegg mye fyllstoff, oftest kritt. Dette vil påvirke intensiteten på fargene, spesielt når du blander. Noen pigmenter er i utgangspunktet dyrere enn andre så alt koster ikke nødvendigvis det samme selv innenfor samme produsenten. Derfor fins det ofte forskjellige prisgrupper innenfor samme merke.
Invester i god kvalitet på primærfarger og du kommer langt med dette. Har du en spesiell yndlingsfarge som er vanskelig å blande eller som du bruker ofte, så kjøp dette i tillegg. Og en svart og en hvit selvfølgelig. Er du i tvil, kjøp en av hver (billig/dyrt) og sammenlign egenskapene. Kunnskap om maling bygger du opp etterhvert gjennom erfaring.

2 comments:

Anonymous said...

dette ser da bra ut!

Ulla

Anonymous said...

En fin artikkel. Så sant, så sant.

Ulla