Monday

Fargeegenskaper - Tone

For de aller fleste som begynner å male, dreier det seg om FARGER / kulør, og her er det utrolig mye å bli kjent med. Etterhvert oppdager man at det er en del andre (farge)egenskaper som begynner å gjøre seg gjeldende. Uavhengig av hvordan du maler; abstrakt, figurativt, representativt, det spiller ingen rolle, du kommer ikke utenom å forstå hva TONEN betyr i bildene dine.



Hva er tone?
Som i musikken der vi har skalaer, kan man også lage en skala fra hvit til svart. På samme måte kan alle fargene plasseres et eller annet sted mellom hvit og svart og enhver farge har mange toner. Med andre ord, hvor lys eller mørk er fargen.

Ittens tolvdelte gråtoneskala med fagene plassert etter lyshetsgraden. Fra "The art of Color" Johannes Itten (1961)

Hvorfor er tone viktig?
Vi må få tak på hva tone gjør i et bilde. Det er fargetonene som danner hovedstrukturen i et maleri og ikke fargen alene eller linjen som definerer en form eller dybde i bildet. Når du har en variasjon mellom det lyse og det mørke får bildet dybde/perspektiv, form/volum og kontraster/spenning. Som noter og rytme i melodien leder oss gjennom musikkstykket, så vil tonen og fargen lede oss gjennom bildet. Spiller du bare på en begrenset del av skalaen, blir det jo deretter.

Hvis du kopierer et fargebilde om til svart/hvit, er det gråtonene du ser, ikke fargene. Da oppdager du om du har lagd en suppe, spriker i alle retninger eller om det er en god balanse og variasjon . Og hvordan gjør man så?

3-trinns løsningen
Løsningen er å lage et hierarki på 3x3 og utnytte gråtonene. Finn de områdene som er de 3 lyseste og markere dem med de tre lyseste gråtoner, finn de områdene som er de 3 mørkeste og markere dem med de tre mørkeste gråtonene. Det som gjenstår befinner seg i midten av din (9-trinns) gråtone skala. Gå på avstand, mys og sjekk at det er harmoni, alt ligger på riktig plan, ingenting hopper ut eller lager hull. Nå har du grovsortert områdene og kan begynne å jobbe frem form og dybde. Vanskelig å forstå? Ja, nemlig - fordi du må erfare, altså gjøre det for at det skal sitte! Men for all del, finn deg en god bok, les hva andre kunstnere har skrevet, og se på bilder!

Det å kunne se fargens lyshet eller mørkhet er avhengig av synsevnen og individuell erfaring. Slik musikerne øver seg på skalaer, bør du øve på dette. Når du har fått tak i dette, blir det både spenning og karakter i bildene dine.

"Hvis du uten kunnskap klarer å lage de mest vidunderlige fargeverk, da er
uviten din metode. Men hvis du ikke klarer å lage et mesterverk i farge fra din
uvitenhet, da bør du søke kunnskap." Johannes Itten, The Art of Color 1961.

Friday

She who rests - rusts !

Å så sant, så sant! Jeg så denne treffende påstand på et bilde i Old Spitalfields Market i London for noen uker siden . Kunstneren, Lene Bladbjerg, arbeidet blant annet med gamle skalpelblader i maleriene/collagene sine og hadde integrert denne teksten i et av bildene. Jeg fortalte henne jeg skulle "stjele den".


Lene Bladbjerg.com

Men tilbake til det å ta seg en pause, eller "on a break" som det også har vært sagt. Ikke alltids så lurt, vanskelig å komme i gang igjen. Dersom man ikke maler daglig/regelmessig, er det nesten som med trening.... og der har vi vel alle vært?

Tate Modern
Ellers måtte jeg en tur innom denne fantastiske bygning, ja for det er mye mer en kun et galleri. (og nettstedet er utrolig, så blir du borte er du tilgitt). Det store trekkplasteret i høst er "Pop Life: Art in a Material World" , med Tracy Emin, Andy Warhol, Jeff Koons og Damien Hirst. Kunstnere som har tatt i bruk massemedia og "business" for å skape et merkenavn. Og så er det gledelig at de har faktisk funnet plass til en kvinne ...
Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke orket køen og stakk heller innom den faste utstillingen i 5. etasje med Modern Art. Mye bra der... (understatement). Og så en tur opp i 7. etasje til en matbit og fantastisk utsikt over Thames og London. Riktignok en regnværsdag, men breathtaking likevel.

St. Pauls i bakgrunnen.

På fondveggen ser du dette flotte bildet, består av 4 paneler av James Aldridge.

Hvis man kommer seg ut av bokhandelen/butikken i kjelleren og fortsatt har tid og overskudd, så er det et par 3 gode gallerier på "baksiden" av Tate. Alle med meget høy kvalitet på utstillingene.

Bankside gallery
Den nærmeste, drevet av RWS - Royal Watercolour Society/Royal society of Painter-Printmakers. Ikke særlig mange "Valmuer i vase" å se der på deres Høstutstilling, men utrolig bra og spennende "contemporary" bruk av akvarell som medium. Ligger rett på elven, kun noen få skritt fra Tate. Bra nettside med gode bilder og lenker.

Jerwood Gallery
Litt mer kronglete å finne frem til, men vel verdt turen er Jerwood Space i Southwark street. Her var det en premiert/juriert utstilling " The Jerwood Drawing Prize 2009", en meget prestisjefyllt utstilling/konkurranse, (frem til 251009) . Nettsiden er dessverre dårlig med bilder og linker, men cafeen er bra !

Litt lenger ned i gaten, i en gammel sjokoladefabrikk finner du Menier Gallery. Den var dessverre lukket da de holdt på med å henge en ny utstilling. Her skiftes utstillingene ganske ofte. Men de har bilder på nettsiden med gode lenker.
Jeg rakk også innom en utstilling i Islington, men da må jeg si at Nydalen Kunstskole har mer å fare med, så man må ikke alltids over bekken ... (Juleutstilling 12./13. desember 09)

Hvem elsker ikke en weekend i London og mer skal det bli fremover ..., men i morgen skal jeg jobbe i studioen!!! God helg!

og HUSK : She who rests - rusts!





Malerits ABC - "Activity - Begin - Create "

... eller handling, kom i gang, skaperglede og som deltakerne på sommerens malekurs erfarte. For enkelte var det starten på noe helt nytt og for andre ble det nye innfallsvinkler til sine arbeider.

Uken bare løp av gårde og gruppen arbeidet både seriøst og med mye entusiasme. De var kunnskapstørste og kunnskapsrike og alle bidro.


Noen resultater kan vi se her fra stilleben studiet der utfordringen var komposisjon, bygge form, avstemme farger og male makrellen før middagen!



Vi må for all del ikke undertrykke nysgjerrigheten vår, for den er hovedkilden til vår kreativitet.


Monday

Maleriets ABC

En del har spurt hva jeg legger i dette begrepet, maleriets ABC, så kanskje en liten forklaring før vi går i dybden på kurset neste uke.
Flere bruker ABC og språk som metafor for kunst som visuelt kommunikasjon og enkelte bruker til og med alfabetet som uttrykk.

Vi er fortrolige med ABC når det gjelder språk og grammatikk. Så på samme måten som bokstaver blir til ord og ord til setninger som blir både dikt og store romaner, grupperer vi pigmenter/farge til flater og form og dette blir figurer og elementer i et bilde. Med andre ord - ABC er komposisjonens prinsipper og elementer. Og når du beherkser "alfabetet", kan du lettere forstå bilder, både som utøver og som betrakter.

eller vi kan også snakke om:

  • A = art, action,
  • B = behaviour, begin
  • C = create, colour, complete
  • D = ?

Velkommen til språkkurs i maleri !

Tuesday

Malekurs sommer 2009

Sommerens malekurs går av stabelen mandag 20. juli til fredag 24. juli. Altså uke 30, samtidig som Larkolluka. Så her kan det bli både ferie, fornøyelse og faglig fordypning.

Gjennom øvelser og samtale skal vi innom:

  • Maleriets ABC og prosessen underveis
  • Fargerom og stemninger
  • Inspirasjon til egne motiver og tid til mye maleri.
  • Kurset passer for både nybegynnere og de som trenger påfyll.

Praktisk

  • Uke 30 - mandag 20. til fredag 24. juli 2009
  • Undervisning fra kl 10 til 16.
  • Pris kr. 3100,- inkluderer materialer, pensler, staffeli.
  • Vi maler med akryl på papir.

Stedet er Støtvigenga barnehage (kun oss), Støtvigveien 45, Larkollen.

Betaling
Depositum kr. 500,- ved påmelding som sikrer deg plass og refunderes ikke ved frafall.
Restbeløp kr 2.600,- innbetales 10 dager før kursstart.
Ved avmelding etter denne datoen refunderes ikke restbeløpet med mindre plassen kan overdras en annen.
Betaling til konto 6022 10 29545, merk "Larkollen sommer 2009" + ditt navn.

Velkommen til en lærerik, kreativ og spennende uke. Garantert flott vær! Påmelding til malekurs@larkollen.no
Ta en titt på noe av det som skjedde på malekurset 2008.

Thursday

Vårfornemmelser - lys og farge

Endelig !!! Snøen er borte fra hagen og lyset faller inn i stuevinduet igjen og alt våkner til liv. Utrolig hvordan lyset påvirker sinnstemningen. Overskudd og energi bare strømmer på ... vel, litt overdrevet, men noe skjer.
Hvordan lyset påvirker farger og form er også ganske spennende og ikke minst vanskelig å male. Mange kunstnere har arbeidet med dette temaet, chiaroscuro (italiensk uttrykk for lys og skygge) og både Rembrandt og Manet nevnes spesielt.

Tuesday

Cabin fever ....

Tar det aldri slutt, denne lange vinteren? Hvor blir det av våren og lyset? Godt at man har maleskrinnet sitt å ty til med alle de flotte fargene; påskegult, kirsebærrødt og himmelblått. Men hva tenker vi når vi hører disse navnene - og har alle farger et navn som er gjenkjennelig? Neppe - og navnene sier nødvendigvis ikke noe om pigmentet som er brukt. Skjønt de seriøse produsentene bruker ofte pigmentnavnene når de lager en farge.
Om vi hadde brukt de mer korrekte pigmentbenevnelser som cadmium gul, quinacridone rød og cerulean blå? Det hjelper jo, men vi vil finne variasjoner her også. Det hadde vært kjedelig dersom alle produsentene lagde identisk maling. Det fins et eget organ som indekserer pigmenter slik at du lettere skal vite hva som legger bak et navn. Dette er mer kompleks enn jeg ønsker å gå løs på her, se Colour Index.

Det er her vi har en utfordring å finne det beste produktet som passer til hver enkelt. For hvor ellers blir det av det individuelle uttrykket gjennom farger? Derfor holder det ikke å bruke påskegult, kirsebærrødt og himmelblått i alle dine bilder. Det å kjenne fargenes egenskaper er alfa og omega når du skal male. Du må få frem tonene/nyansene for å gjøre bildene mer stemningsfulle, levende og personlige.

Pigmenter
eller pulveret som bestemmer fargen i malingen er enten organisk, fra plante/dyreriket eller uorganisk, mineral/metall/salt. Vil du vite mer om pigmenter;

hvor kommer de fra ?
hva/hvem er de laget av ?
hva er de "gamle" og hva er "moderne" ?

Den driftige Katherine Tyrell på Making a Mark gir her et innblikk i det mangfoldet av valgene du står overfor når du skal velge maling. Og så er det mye bra lesestoff hos Winsor and Newton, den meget anerkjente maleprodusent gjennom mange år, etablert 1832 .


Farger
Hva er så farge? Det fins en hel verden der ute skrevet om farger helt fra Aristotle via Isaac Newton, Goethe og Albers og det slutter ikke der. Jeg personlig holder meg til Ittens teorier om harmonier og kontraster. Vanskelig nok, men spiselig over tid. Men en ting må du vite, det fins ingen enkel teori/system som forklarer alt om farger. Det er utrolig mye stoff om dette på nettet, begynn her Johannes Itten på wikipedia.

Noe av det første vi må få på plass når vi skal bruke farger er å forstå disse tre fargeegenskaper; kulør, tone og metning. (kommer senere..)

"Hvis du, uten kunnskap, klarer å lage de mest vidunderlige fargeverk, da er uvitenhet din metode. Men hvis du ikke klarer å lage et mesterverk i farger fra din uvitenhet, da bør du søke kunnskap. " Johananes Itten, The art of Color, 1961.

Malekurs i Bodø


Helgen gikk utrolig fort og sånn er det jo når man trives. Tilsammen syv nye og øvede, fra 11 år til 50+ hev seg over maling, pensler og oppgavene. Innsatsen var på topp og etter tilbakemeldingne så fikk alle noe å bryne seg på og noen tanker å ta med seg hjem.



Saturday

Malekurs lørdag - i dyp konsentrasjon


Julia i dyp konsentrasjon, og et godt blikk for komposisjon og farger .























Sunday

Malekurs i Bodø - februar 2009


Kunnskap - Inspirasjon - og tid til maling
Weekendkurs for nybegynnere og litt øvede. Vi undersøker fargenes verden, hvordan bygge opp et bilde, prosessen underveis og inspirasjon til å finne egne motiver. Grunnleggende elementer som tilsammen gir et godt grunnlag for å komme i gang og utvikle egne bilder.

Lørdag 21. februar og søndag 22. februar
Undervisning kl. 10 – 17
Pris kr. 1800,- inkl. materialer. Vi maler med akryl på papir.
Sted: Høgskolen i Bodø, tegnesalen 1. etasje

Påmelding til malekurs@gmail.com
For mer informasjon om kursinnhold kan Debbie kontaktes på
tlf. 4814 2816 eller Lena Ramsvik tlf. 4813 0696 lena.ramsvik@hibo.no

Betaling: Depositum kr 500,- ved påmelding som sikrer deg plassen og refunderes ikke ved frafall. Restbeløp senest 18.2.09.
Ved avmelding etter denne dagen refunderes ikke restbeløpet med mindre plassen kan overdras til noen andre.
Betaling skjer til konto 6022 10 29545 - merk ”Bodø 2009/ditt navn.
Velkommen til en lærerik og kreativ weekend.

Friday

Nytt år og nye grep - malekurs og blogging

Har aldri syns om nyttårsforsetter og kommer heller ikke til å snakke om det her, men at folk har planer og håp om endringer i begynnelsen av et nytt år er jo forståelig. Ikke skal jeg bli mer effektiv, ikke skal jeg slanke meg, og røyking har aldri vært et problem. Men mer energi og hverdagsglede hadde gjort seg. Ikke minst mer tid til maling og kanskje blogging. Det første er prioritert, blogging er noe lenger nede på listen. Det var i forbindelse med kurs at jeg trengte et ”sted” til informasjon. Noen får dette til, altså male hver dag og blogge om det. Ikke bare at de maler, for det gjør jo kunstnere som tar seg selv alvorlig, men at de faktisk lager et ferdig arbeid på daglig basis.

Daily painting is not only the act of creating art as a full-time practice - it is a discipline that our artists hold to. Most of the artwork is done on a small format, allowing the artist to broaden their subject matter, perhaps quite different than their signature work. In the past several years, hundreds of artists have adopted this practice, creating a lively community of daily painters on the internet. Currently, there are many online galleries, discussion groups, workshops and retreats all about daily painting. Daily painters ostensibly paint everyday, with occasional breaks taken for research, study, experimenting with techniques as well as the events in everyday life.
Sakset fra dailypaintworks.com

Jeg kom over noen ”art blogs” da jeg måtte sette meg inn i hva blogging egentlig dreide seg om. Og jeg er meget imponert over hva enkelte får til. ”Godfather” Duane Keiser på A Painting a Day krediteres som opphavsmann bak denne bevegelsen, og med Julian Merrow Smith med Postcard from Provence som rask oppfølger. Siden har mange kommet til, noen har kastet inn håndkle eller skiftet fokus. Uansett er det utrolig mange flotte art blogs derute. Jeg legger ut noen av mine favoritter her på siden.

Men tilbake til maling og kurs. Min gode venninne Lena og jeg skal arrangere malekurs i slutten av februar for nybegynnere/øvede på Høyskolen i Bodø. Mer om dette kommer, men tidspunktet er helgen 20. – 22. februar.


I hear and I forget
I see and I remember
I do and I understand
Confucius