Monday

Lyset over Larkollen - en plein air

Noen av dere har spurt hva vi skal male i sommer, og selv om Larkollen ikke er Skagen, er det nok å bli inspirert av.

Sommeraften v/Skagen strand
1899. P.S.Krøyer

Skagensmalerne, på slutten av 1800-tallet, var fasinerte av både landskapet, lyset og nærmiljøet. De drev stort sett med friluftsmaleri - en plein air, altså arbeidet utendørs når det falt seg slik. Når de ikke satt på Brøndums Hotell og hygget seg!

I løpet av uken og i forhold til værmeldinga, (og det er alltids pent vær i Larkolluka) skal vi rømme studioen noen timer og fange motiver. Alt fra et enkelt bjørketre til hele Oslofjorden ligger for våre føtter. Men mesteparten av tiden bruker vi i studioen.

Og kanskje benytte anledningen til å (kunst)male Støtvig Hotell før det rives i høst!

I tillegg skal vi ha fokus på blant annet utsnitt, farger, lys/skygge:
Forenkling
Detaljer og kompleksitet er uforenlig med friluftsmaleri. Utsnittet må begrenses og formene må forenkles. Ta bort støyen slik at det viktigste får tale.

Fargeharmoni
Det er ikke mulig å kopiere alle de fargene vi ser. Derfor må vi gjøre noen valg og finne en strategi for hvordan best uttrykke stemningen, balanse mellom varme og kalde farger, hvilke farge er det på himmelen - mange valg!

Lys/skygge
Tid på dagen - hvor mye sol er det - hvor kommer det fra og hvordan påvirker det bildet ditt? Hvilke områder faller i skyggen og hva er belyst. Balansen mellom det lyse og det mørke skaper spenning i bildet.

Det er mange måter å utnytte naturen på og her har du flere kunstnere som tar utgangspunktet i verden rundt seg:
David Hockney, en av mine favoritter, ikke bare bilder inspirert av naturen, men i naturen, altså plein air. Han er utrolig "gjerrig" på copyrighten sin, så ingen bilder, kun link til hans websider her Hockney pictures.

No comments: