Saturday

Landskapsmaleri I

Landskapsmaleri er et omfangsrikt genre/tema og det er et hav av forskjellige måter å tilnærme seg dette på. Alt mellom himmel og hav - fjell og by (cityscape) kan defineres som et landskap. Og hva med en hage? Til og med en liggende figure har vært sammenlignet med et landskap på grunn av formene. Men et landskap er ikke et portrett, eller en klassisk stilleben og vanligvis ikke betraktet som et konkret abstrakt komposisjon, mens det fins jo unntak.

Richard Diebenkorn "Ocean Park #54" SFMOMA
(eget foto)
Mange har tolket denne serien, tilsammen mer enn 140 malerier, som en gjengivelse av landskapet rundt Ocean Park, men Diebenkorn benekter dette. Når han startet opp i 1966, var området et litt slitt industri/boligområde og langt fra en idyllisk havutsikt. Bildene dreier seg "kun" om å utforske plan og farger. Men jeg tviler på om de hadde sett slik ut om de var malt et annet sted enn i Californias lys.

En annen "west coast" kunstner som maler landskap er David Hockney, egentlig fra Yorkshire i England, men utvandret på 60 tallet fra en heller trist, grå og trangsynt England. Hans landskapsbilder fra California, og i det siste, tilbake i Yorkshire, er monumentale.
Han har også malt et bilde fra Saltstraumen.

Forsiden av boken med bildet fra Saltstraumen.

Anne-Eva Bergmann, nylig vist på Henie Onstad Kunstsenter, med utstillingen Surrealisme, Strek og Form" har også jobbet mye med naturen. Den allsidige kunstneren, - grafikk, keramikk, tepper - ble sterkt beveget av en tur til nord-Norge på 50 tallet og dette sterke, uberørte landskapet fikk deretter en stor plass i hennes arbeid, mest som et geometrisk abstrakt uttrykk, men også symbolsk og tildels surrealistisk.

(eget foto, tittel ? ..

No comments: