Thursday

Collage - Papier collé - papir og lim

Historikk
Lenge før Picasso og Braque tok i bruk collage som et uttrykk i cubisme (1912) var metoden kjent som et folkelig uttrykk i mange kulturer gjennom århundrer. Og når de to hadde banet vei, kunne også andre avant-garde kunstnere anerkjenne potensialet av hverdagens enkle materialer som et viktig radikalt uttrykk.


Picasso "Compotier avec fruit, violon et verre" 1912
fritt oversatt; Bolle med frukt, violin og glass.. 

Gjennom hele 1900 tallet har mange tatt i bruk varianter av collage i sine arbeider og teknikken fikk anerkjennelse; Max Ernst, Kurt Schwitter, Jasper Johns (ham med flagget) og ikke minst Robert Rauschenberg for å nevne noen.  http://www.youtube.com/watch?v=qBM1LkJ3AVs   ÅPNE og skru opp lyden!

Også idag utnytter kunstnere collage i et post-modernistisk uttrykk der fortidens og nåtidens fragmenter blandes og der vi som betraktere stilles overfor en ny tolkning av innholdet/elementene.


Tone Lileng "Sommerfugl"
Tone Lileng, en anerkjent og premiert grafisk designer/illustratør, bruker klassiske collageteknikker sammen med photoshop som en del av hennes uttrykk.


Papir og lim
Disse hverdagsmaterialer åpner for uendelige muligheter av fargespill, mønster, tekst og flater. Collage er populært for det er lett tilgjengelig, enkel teknikk, materialene er billige og kan være personlige. Det er hvordan du setter dette sammen som løfter det til å bli mer en en "samling av noe rart". 

Collage/Mixed media workshop 9. og 10. april 2011
Her skal vi utforske papir, lage egne mønster, overføre foto og se på mange andre måter å sette spor i bildet. Det er uendelig mange muligheter og med klassiske designelementer i bunn, lager vi flotte komposisjoner. Velkommen!

1 comment:

TONE LILENG said...

Hei Debbie, - så spennende med work shop :) - Og du kan gjerne legge inn min illustrasjon som du ønsket, med link til meg og mitt navn med, så går det helt fint. - Ha en inspirerende work shop - og mange flotte resultater! - Tone