Tuesday

Andrew Wyeth - Landskap/akvarell

Kan man bli for populær tenkte jeg, innen jeg besøkte Nordiske akvarellmuseet i Skärhamn, nord for Gøteborg. Sommerens høydepunkt er en flott utstilling av Andrew Wyeths akvareller på utlån fra en privat japansk samling, Marunuma Art Park, (japansk tekst). Disse flotte akvareller (ca 250), er alle fra serien The Olson House og har aldri før vært vist for en nordisk publikum.

(eget foto fra glassveggen med bakgrunnen som speiler seg)

Som nevnt, han var en meget populær kunstner. Han går for å være et hjørnestein i amerikansk kunst i det 20. århundret, men ikke alle syns om hans bilder. Delvis fordi han gikk på tvers av gjeldende retning. Han malte øyeblikk i landskapet i en tid da tradisjonelle landskapsbilder ikke var anerkjent av kunstkritikerne og alle andre var opptatt av ekspressiv abstrakte uttrykk, (les Jackson Pollock og NY school of art). Og hans bilder ble populære hos "folk flest", altså tilbake til innledende spørsmål, "kan man bli for populær" ? Og delvis fordi president Richard Nixon elsket ham.... Mens Wyeth selv mente sine bilder var upolitiske i sine uttrykk.

Amerikansk country
Wyeths bilder er betraktninger fra den amerikanske landsbygda, og i stor grad fra sine hjemtrakter i Pennsylvania og feriestedet på østkysten i Maine. Og det var her at han malte sitt mest berømte bilde Christinas World 1948 (Tempera -ikke på utstillingen). Herfra fulgte han familie Olson, bror og søster og ikke minst huset i nærmere 30 år, The Olson house.

(Foto Christinas World 1948 - Wikipedia)

"Andrew Wyeth var en akvarellteknikens mästere. Vartenda penseldrag i hans verk målades med en teknisk säkerhet långt utover det vanliga, men allra främst med kärlek till själva mediet. I de presenterade akvarellerna ser vi även hans mästerliga drybrushteknik. Han fyllde penseln med pigment, var mycket sparsam med vatten och målade direkt på ett torrt papper, lager på lager." Bera Nordahl Museichef , nordiska akvarellmuseet. Fra utstillingskatalogen (bok)

For alle som interesser seg for akvarell vil jeg absolutt anbefale en tur til Nordiska akvarellmuseet før 5. september og få med deg omvisningen, som foregår ihvertfall i helgene.

Skulle du ikke rekke dette, så kommer en utstilling av nok en fantastisk kunstner Louise Bourgeois, 19. 9. til 28.11. Og jeg kan ikke tenkte meg at Richard Nixon syns noe bra om hennes verk...!

"I dream a lot. I do more painting when I`m not painting. It is in the subconscious". Andrew Wyeth.

1 comment:

Katherine Tyrrell said...

Thanks for the reference - which you can see in August 2010 - Who's made a mark this month?

Unfortunately your blog post does not translate into English for me!