Monday

SFMOMA - Nye og mye impulser

Det ble dessverre ikke van Gogh og London i påsken, derimot en lang reise til San Francisco! Det var en utrolig flott tur, ikke bare fikk vi være sammen med yngste datteren som studerer der, men også en hageutstilling, San Francisco flower and Garden show og en tur til hagene på Alcatraz Island . (Hage er også en av mine store interesser).

En av "fengselsfuglene" med utsikt til Golden Gate Bridge

Men tilbake til San Francisco og kunst. Det ble selvfølgelig en tur til SFMOMA og i tillegg til den faste samlingen, fikk jeg se en stor Luc Tuymans utstilling. Han har jeg sett tidligere og har ikke helt falt for hans uttrykk, men måtte nå revurdere noe av dette. Jeg fulgte en audioforelesning mens jeg så bildene. Som med mye av samtidskunsten så er det ideen/konseptet som ligger bakenfor det umiddelbare som er viktig å ha en forståelse av.

En annen kunstner som jeg syns er mer interessant er Kerry James Marshall . Utsmykningen (?), et monumentalt veggbilde, "Visible means of support" ("synlige støttemidler...?) er veldig spennende og tankevekkende. Her vises en del av det amerikanske historien man ikke vanligvis ser i kunsten, nemlig slavenes liv og historie. Bildene tar for seg plantasjene til George Washington og Thomas Jefferson. Perspektivet er vrengt, og avhengig av hvor du står, oppdager du figurer rundt omkring i landskapet, de som ga sitt liv til å bygge opp rikdommen. Her er en audio/video snutt som sier noe om dette.

Det var utrolig mange uttrykk å få med seg, og sammen med en tur til en annen museum de Young, har jeg blitt oppdatert på mye amerikansk kunst.

(mine foto)
Franz Kline (klikk for mer)

Ellers krydde det av små og store gallerier med en tydelig innflytelse fra det kulturelle mangfoldet i California, storby impulser, heftige uttrykk og farger.


Og hjemme et par dager før vulkanutbruddet !!


No comments: