Friday

Godt nytt år og Turner Prize.

Det nye året er godt igang. Ikke bare et nytt år - men et nytt 10 år! Totusen og ti eller tjueti.. hva klinger best? Uansett håper jeg det blir et kreativt og spennende år. Og at jeg klarer å hale i land noen av prosjektene mine.

Jeg rakk en liten førjulstur til London, på hengende hår. Flyet ut ble kanselert grunnet dårlig vær i London og returen var minnerikt! Først 3 timer forsinket på Heathrow terminal 5 (ikke så aller værst sted) så 4 timer på runway før takeoff! Men det er glemt og vi kom oss hjem, med mange hyggelige opplevelser!Turner Prize
Vi har (nesten) ikke priser i Norge. Å komme på Høstutstillingen er vel det nærmeste man har av "kunstkonkurranser/utmerkelser". Og kanskje bra når vi ser hvordan enkelte blir behandlet ... jfr. Lars Ramberg.
Men det er ganske vanlig i andre land, blant annet Storbritannia og USA. Og ganske gjeve priser også, både penger og anerkjennelse. Ikke minst å vinne eller bli nominert til noen av disse gjør seg på CVn.

Men tilbake til The Turner Prize, kanskje det mest anerkjente og prestisjefylte utmerkelsen for samtidskunst i Storbritannia og kunstverden ellers, (40 000 £). Har vært utdelt i 25 år og det skjer i regi av Tate Gallery.
Prisen er oppkalt etter JMW Turner og det har vært diskutert om han hadde likt det. Forklaringen er at han ønsket å opprette en pris for unge kunstnere og ble selv sett på som kontroversiell i sin tid. Han er nå en av de store!

Det var store diskusjoner fra begynnelsen (1984) om hele ideen med en pris og hvorvidt dette hørte hjemme i kunstverdenen. Over tid har prisen tilpasset seg kritikken og funnet sin form og plass i samtidskunstens sfære, men stadig med diskusjoner og det har ikke alltids vært enighet om resultatene. (les: Twenty years of the Turner Prize).

Du får ikke lov å ta foto i utstillingen så jeg kan ikke vise noe her. Men det er de fire som havner på "Shortlisten" som vises frem på Tate Britian fra 6. oktober frem til 3. januar 2010. Vinneren 2009 ble Richard Wright (ikke ham i Pink Floyd) med et stedsspesifikk arbeid, påført med gullblad direkte på veggen. Se The Guardian omtale og video (reklamesnutt i begynnelsen) fra åpningen av Turner Prize 2009.

Blant vinnerne gjennom årene har vært:
18% maleri
32% skulptur/installasjoner
27% mixed media/annet
14% film/video installations
9% photography
Kun 13 % av vinnerne har vært kvinner (3 stk) og i 1997 var alle fire nominerte kvinner, noe som forsårsaket diverse avis overskrifter: "A womans place - is in the gallery". Det har 5 ganger vært kun menn nominert - uten noe ståhei.

Og så til slutt her får du en annens vinkling av Turner Prize.

No comments: