Monday

Fargeegenskaper - Tone

For de aller fleste som begynner å male, dreier det seg om FARGER / kulør, og her er det utrolig mye å bli kjent med. Etterhvert oppdager man at det er en del andre (farge)egenskaper som begynner å gjøre seg gjeldende. Uavhengig av hvordan du maler; abstrakt, figurativt, representativt, det spiller ingen rolle, du kommer ikke utenom å forstå hva TONEN betyr i bildene dine.Hva er tone?
Som i musikken der vi har skalaer, kan man også lage en skala fra hvit til svart. På samme måte kan alle fargene plasseres et eller annet sted mellom hvit og svart og enhver farge har mange toner. Med andre ord, hvor lys eller mørk er fargen.

Ittens tolvdelte gråtoneskala med fagene plassert etter lyshetsgraden. Fra "The art of Color" Johannes Itten (1961)

Hvorfor er tone viktig?
Vi må få tak på hva tone gjør i et bilde. Det er fargetonene som danner hovedstrukturen i et maleri og ikke fargen alene eller linjen som definerer en form eller dybde i bildet. Når du har en variasjon mellom det lyse og det mørke får bildet dybde/perspektiv, form/volum og kontraster/spenning. Som noter og rytme i melodien leder oss gjennom musikkstykket, så vil tonen og fargen lede oss gjennom bildet. Spiller du bare på en begrenset del av skalaen, blir det jo deretter.

Hvis du kopierer et fargebilde om til svart/hvit, er det gråtonene du ser, ikke fargene. Da oppdager du om du har lagd en suppe, spriker i alle retninger eller om det er en god balanse og variasjon . Og hvordan gjør man så?

3-trinns løsningen
Løsningen er å lage et hierarki på 3x3 og utnytte gråtonene. Finn de områdene som er de 3 lyseste og markere dem med de tre lyseste gråtoner, finn de områdene som er de 3 mørkeste og markere dem med de tre mørkeste gråtonene. Det som gjenstår befinner seg i midten av din (9-trinns) gråtone skala. Gå på avstand, mys og sjekk at det er harmoni, alt ligger på riktig plan, ingenting hopper ut eller lager hull. Nå har du grovsortert områdene og kan begynne å jobbe frem form og dybde. Vanskelig å forstå? Ja, nemlig - fordi du må erfare, altså gjøre det for at det skal sitte! Men for all del, finn deg en god bok, les hva andre kunstnere har skrevet, og se på bilder!

Det å kunne se fargens lyshet eller mørkhet er avhengig av synsevnen og individuell erfaring. Slik musikerne øver seg på skalaer, bør du øve på dette. Når du har fått tak i dette, blir det både spenning og karakter i bildene dine.

"Hvis du uten kunnskap klarer å lage de mest vidunderlige fargeverk, da er
uviten din metode. Men hvis du ikke klarer å lage et mesterverk i farge fra din
uvitenhet, da bør du søke kunnskap." Johannes Itten, The Art of Color 1961.

No comments: