Tuesday

Cabin fever ....

Tar det aldri slutt, denne lange vinteren? Hvor blir det av våren og lyset? Godt at man har maleskrinnet sitt å ty til med alle de flotte fargene; påskegult, kirsebærrødt og himmelblått. Men hva tenker vi når vi hører disse navnene - og har alle farger et navn som er gjenkjennelig? Neppe - og navnene sier nødvendigvis ikke noe om pigmentet som er brukt. Skjønt de seriøse produsentene bruker ofte pigmentnavnene når de lager en farge.
Om vi hadde brukt de mer korrekte pigmentbenevnelser som cadmium gul, quinacridone rød og cerulean blå? Det hjelper jo, men vi vil finne variasjoner her også. Det hadde vært kjedelig dersom alle produsentene lagde identisk maling. Det fins et eget organ som indekserer pigmenter slik at du lettere skal vite hva som legger bak et navn. Dette er mer kompleks enn jeg ønsker å gå løs på her, se Colour Index.

Det er her vi har en utfordring å finne det beste produktet som passer til hver enkelt. For hvor ellers blir det av det individuelle uttrykket gjennom farger? Derfor holder det ikke å bruke påskegult, kirsebærrødt og himmelblått i alle dine bilder. Det å kjenne fargenes egenskaper er alfa og omega når du skal male. Du må få frem tonene/nyansene for å gjøre bildene mer stemningsfulle, levende og personlige.

Pigmenter
eller pulveret som bestemmer fargen i malingen er enten organisk, fra plante/dyreriket eller uorganisk, mineral/metall/salt. Vil du vite mer om pigmenter;

hvor kommer de fra ?
hva/hvem er de laget av ?
hva er de "gamle" og hva er "moderne" ?

Den driftige Katherine Tyrell på Making a Mark gir her et innblikk i det mangfoldet av valgene du står overfor når du skal velge maling. Og så er det mye bra lesestoff hos Winsor and Newton, den meget anerkjente maleprodusent gjennom mange år, etablert 1832 .


Farger
Hva er så farge? Det fins en hel verden der ute skrevet om farger helt fra Aristotle via Isaac Newton, Goethe og Albers og det slutter ikke der. Jeg personlig holder meg til Ittens teorier om harmonier og kontraster. Vanskelig nok, men spiselig over tid. Men en ting må du vite, det fins ingen enkel teori/system som forklarer alt om farger. Det er utrolig mye stoff om dette på nettet, begynn her Johannes Itten på wikipedia.

Noe av det første vi må få på plass når vi skal bruke farger er å forstå disse tre fargeegenskaper; kulør, tone og metning. (kommer senere..)

"Hvis du, uten kunnskap, klarer å lage de mest vidunderlige fargeverk, da er uvitenhet din metode. Men hvis du ikke klarer å lage et mesterverk i farger fra din uvitenhet, da bør du søke kunnskap. " Johananes Itten, The art of Color, 1961.

No comments: